GRSL2 - SUNT CĂRŢILE DIN SERIA GRSL APROBATE DE ACADEMIA ROMÂNĂ?

Morfologia - Caiet de Exercitii
4 iunie
2014

Un grup de cetăţeni din Republica Moldova ne-au adresat această întrebare însă, nu încape îndoială, ea îi interesează şi pe foarte mulţi dintre concetăţenii români. Datorită faptului că Academia Română a introdus în viaţa noastră culturală, începând cu 2005, teribila „gramatică descriptivă”, se pare că nimeni nu mai ştie ce este, cum este, şi la ce este bună gramatica limbii române! Tot ce ştiu cetăţenii (obişnuiţi) este faptul că „gramatica trebuie să fie aprobată de cineva”—dacă este aprobată de Academia Română, atunci ea este musai „din aia bună”!

Nu, dragi cetăţeni români, lucrurile nu stau chiar aşa. Acum, nu se poate să nu remarcăm că România îşi permite luxul de a întreţine o Academie—extraordinară chiar, renumită pe plan mondial—mai mult ca sigur ca să crape de invidie capitaliştii din Statele Unite şi din Marea Britanie care nu au aşa ceva. Vedeţi dumneavoastră, în România lucrurile merg din ce în ce mai bine, comparativ cu SUA şi Anglia, tocmai datorită faptului că noi avem o Academie pentru a ne călăuzi dezvoltarea noastră armonioasă, ascendentă, neîntreruptă de decenii! Noi am avut şi avem mai mulţi doctori (în diverse ştiinţe) la mia de locuitori, savanţi de renume mondial, decât oricare altă naţiune de pe planetă! Ha, ha; ce mai spuneţi de asta?

Sintaxa - Caiet de ExercitiiDaaa . . . Acum, ce este cu noua gramatică de tip descriptiv? Ei bine, lingviştii din Franţa, Germania, SUA şi Marea Britanie au remarcat, cam pe la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, că gramatica tradiţională nu mai satisface multe dintre nevoile lor stringente, acute—pentru un salariu mai pricopsit, pentru o pensioară mai de bodaproste, pentru nenumărate conferinţe internaţionale, pentru eseuri fără cap şi fără coadă bine sau chiar foarte bine plătite, pentru teze de doctorat fanteziste, pentru . . . şi pentru . . . ehei, sunt multe la număr! De cealaltă parte, gramatica tradiţională este o ştiinţă la nivel de clasa a VIII-a care nici măcar nu se schimbă în timp: atunci, cum să scrie un profesor lingvist renumit o teză de doctorat bună numai pentru elevii de clasa a opta? Nuu, nu se poate aşa ceva.

Natural, perspectiva unei gramatici pe care nu o mai înţelege nimeni i-a vrăjit şi pe (unii dintre) academicienii români; aşa se face că în 2005 Academia Română a apucat taurul de coarne şi ne-a introdus „gramatica descriptivă”—care era deja bine coaptă de câteva decenii bune prin occident. Uluitor, floarea intelectualităţii româneşti nu a protestat; mai mult chiar, lipsa lor de reacţie nu poate fi interpretată decât ca o aprobare tacită. Merită evidenţiat acest aspect de excepţie: elita intelectualităţii româneşti a aprobat tacit gramatica descriptivă promovată de Academia Română—cel puţin, până acum.

Pentru elevi, studenţi, şi profesori însă lucrurile nu sunt tocmai roze. În cele două volume verzi publicate de Academia Română în 2008, NU MAI EXISTĂ NICI MĂCAR O SINGURĂ DEFINIŢIE! Gramatica însă nu poate fi învăţată fără definiţii. Gramatica descriptivă continuă să lucreze (numai) cu substantive, verbe, adjective în morfologie, şi cu subiecte, predicate, circumstanţiale în sintaxă însă fără a defini, sau a re-defini, ce sunt ele. Cum este posibil aşa ceva? Ei bine, exact acesta este şpilul: gramatica descriptivă descrie, numai, gramatica tradiţională. Totuşi, să nu vă faceţi cumva vreo impresie greşită că gramatica descriptivă ar lucra cu alte elemente gramaticale, sau că ar funcţiona diferit, comparativ cu gramatica tradiţională—definită de matematicieni. Nici vorbă! De fapt, PENTRU A ÎNŢELEGE O BOABĂ DIN CEEA CE SE . . . DESCRIE PRIN GRAMATICA DESCRIPTIVĂ, ORICINE (inclusiv domnii şi doamnele de la Academie) TREBUIE SĂ CUNOASCĂ GRAMATICA TRADIŢIONALĂ LA PERFECŢIE!

Dacă ar fi să facem o comparaţie între gramatică şi matematică, închipuiţi-vă că gramatica tradiţională prezentată în lucrările GRSL este partea de aritmetică: adunarea, scăderea, înmulţirea, şi împărţirea. În acelaşi timp, gramatica descriptivă promovată de Academia Română este un fel de discuţie poetico-literară despre matematică, care însă conţine în mod obligatoriu şi adunarea, şi scăderea, şi înmulţirea, şi împărţirea. Pentru cetăţenii români, cine vrea să înveţe gramatică trebuie să înceapă cu lucrările noastre din seria GRSL; cei care nu doresc acest lucru . . . Ei bine, asta e; ştiinţa şi şcoala nu sunt chiar pentru toată lumea, în ziua de azi.
 

 
Setul de carti Gramatica Romana Structurata Logic
Frunza verde

Setul complet „Gramatica Română Structurată Logic”: teorie plus exerciţii!
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteţi sugestiile dumneavoastră spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagină schimbată la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.