GRSL5 - CUM APRECIAŢI CARTEA DE GRAMATICĂ A DOAMNEI ŞTEFANIA POPESCU?

Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa23 martie 2015

„Recent am cumpărat cartea ,Gramatica practică a limbii române' de Ştefania Popescu fiindcă mi-a fost recomandată de un prieten. Doamna vânzătoare la librărie mi-a spus şi ea că aceasta este într-adevăr cea mai bine vândută carte de gramatică din România!

Totuşi, citind paginile de Note Gramaticale ale editurii Complement Control, am remarcat că o serie de termeni gramaticali, şi chiar şi unele principii gramaticale, nu corespund cu ceea ce citesc eu în cartea doamnei Ştefania Popescu . . . Sunt tare curioasă, cum apreciaţi dvs. cartea doamnei Ştefania Popescu?

Rădulescu Melania, Bucureşti

Morfologia - Caiet de Exercitii
Înainte de orice trebuie să ne cerem scuze fiindcă noi—editura Complement Control—suntem roşi de invidie până la os din cauza cărţii doamnei Ştefania Popescu: este atât de bine vândută! Însă, noi nu putem face absolut nimic pentru a corecta această situaţie. Pur şi simplu, cetăţenii români „ştiu” că numita carte „este cea mai bună din România”, inclusiv doamnele vânzătoare de la librării. Această „ştiinţă” a cetăţeanului obişnuit—care habar nu are de gramatică—nu prea poate fi combătută cu niciun fel de argumente. Oamenii „ştiu” sau „cunosc”, şi basta!

Deci, ca un răspuns global la întrebarea dvs., noi considerăm că lucrarea „Gramatica practică a limbii române” în ediţia a XV-a [nemarcată de anul de apariţie
şi publicată de o editura obscură] ISBN 9738007003 este o lucrare de nota 4 (sub limita minimă admisibilă). Desigur, aceasta este numai o apreciere personală, pe care încercăm să o detaşăm cât putem de mult de sentimentele noastre—nu tocmai vrednice—exprimate în paragraful anterior.

Punctuatia si Stilul pe EcranÎn linii foarte mari, limitele lucrării în discuţie sunt următoarele. Cel mai grav dintre toate este faptul că sintaxa [sintaxa propoziţiei şi sintxa frazei] este . . . de fapt, nu este. Ne cerem scuze faţă de doamna Ştefania Popescu, însă ceea ce a scris dumneaei acolo nu este sintaxă. Totuşi, nu putem să nu remarcăm că sunt foarte puţine cărţile de gramatică publicate în România care lucrează cu mecanismele sintactice universale logice, perfect valabile în oricare limbă de pe Planetă (sau din Univers).

O altă limită majoră este lipsa unui capitol dedicat punctuaţiei moderne—indiferent de câtă gramatică se cunoaşte, este nevoie de punctuaţie pentru a o exprima (în scris). Mai mult, cartea doamnei Ştefania Popescu este scrisă în dezacord cu normele de punctuaţie! Pur şi simplu, dumneaei introduce citate în contextul normal fără a le marca prin ghilimele. În plus, cele câteva îndrumări despre folosirea punctuaţiei împrăştiate prin toată cartea nu corespund cu normele de punctuaţie curente, universale. [Unele chiar nu corespund cu niciun fel de norme!]

În partea de morfologie sunt multe „aspecte” neclare, confuze, sau chiar greşite. Doar un exemplu, „Gramatica practică a limbii române” excelează în a descrie diateza reflexivă (în acuzativ/dativ) a verbului, numai că în „Gramatica limbii române” publicata în 2008 de Editura Academiei Române ISBN 9782713054 vol. 1 pag. 481 se spune    “. . . categoria diatezei se limitează la opoziţiile activ–pasiv . . . Eliminarea reflexivului dintre valorile de diateză are următoarele explicaţii . . .

Deci, renumita diateză reflexivă descrisă cu lux de amănunte în cartea doamnei Ştefania Popescu nu se mai foloseşte oficial din 2008! Pe de altă parte, dacă luăm în considerare gramatica universală, diateza reflexivă a verbului NU POATE EXISTA ÎN NICIO CARTE DE GRAMATICĂ DIN UNIVERS!!! Sigur, noi în România suntem în stare de orice, aşa că putem lucra şi cu o diateză reflexivă imposibilă, dacă aşa vrem noi—nu?

Sintaxa - Caiet de Exercitii

Pentru elevi şi studenţi, lucrurile sunt tragice. Cartea doamnei Ştefania Popescu nu funcţionează din punct de vedere gramatical! Totuşi, se pare că ea este luată ca „etalon” la examenele de capacitate şi bacalaureat! În astfel de condiţii, elevii nu au nicio altă şansă decăt să înveţe papagaliceşte „conceptele” greşite, lipsite de sens, care abundă prin renumita carte în discuţie.

Cât despre editura Complement Control—sau alte edituri mai serioase—nouă nu ne rămâne decât să ne înecăm invidia în cărţi bune numai „pentru noi”. Vedeţi dumneavoastră, poporul ştie ce este bun în gramatică, aşa că . . .

 
Setul de carti Gramatica Romana Structurata Logic
Frunza verde

Setul complet „Gramatica Română Structurată Logic”: teorie plus exerciţii!
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteţi sugestiile dumneavoastră spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagină schimbată la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.