GRSL11 - CE ESTE „COMPLEMENTUL DE AGENT”?

Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa

2 decembrie 2017

„ . . . dacă nu vă supăraţi, puteţi să-mi spuneţi ce este de fapt „complementul de agent”? Am citit despre acesta în „Gramatica limbii române” de Ştefania Popescu, însă nu sunt deloc sigură că ar fi corect . . . ”

Mirea Andreea - Cluj

Alegeţi răspunsul/răspunsurile corecte din lista verticală următoare. Complementul de agent este:

1. o agentură de spionaj ce acţionează clandestin pe teritoriul României [7 puncte].
2. o sucursală secretă a SRI [15 puncte];
3. un concept fantasmagoric din universul basmului românesc [10 puncte];
4. o greşeală a normei gramaticale [3 puncte];
5. o „chichiţă” în norma gramaticală, menită numai să încurce [4 puncte];
6. un producător autorizat care-şi desface marfa la piaţă [8 puncte];
7. un personaj de bine care apare des pe la TV [11 de puncte].

Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Lăsând gluma la o parte, există mulţi profesori de limba română care ştiu—chiar foarte bine!—ce este un „complement de agent”, şi ei nu mai prididesc în a-l explica elevilor lor. La nivel de naţiune însă, conceptul pur românesc de „complement de agent” înseamnă radierea a exact jumătate din logica gramaticală necesară în construcţia (şi în înţelegerea) mesajelor pe care le schimbăm zilnic, între noi.

Pentru ca oricine să înţeleagă cât este de important conceptul muşamalizat de termenul „complement de agent”, comparaţi-l cu versiunea utilizată în toată lumea, mai puţin în România: „subiectul logic”. Da, din nefericire, întreg mecanismul gramatical „subiectul logic” lipseşte din gramatica normată a limbii române, aşa că cetăţenii români nu înţeleg aproximativ jumătate din sensurile logice semantice ale mesajelor transmise în viaţa de zi cu zi, la muncă . . . sau la distracţie. Noi vorbim mult, într-adevăr, de dimineaţa până seara târziu, numai că habar nu avem despre sensul logic al cuvintelor rostite, iar cei care le ascultă nu dau doi bani pe ceea ce spunem fiindcă este foarte greu să desluşeşti . . . miezul problemei!
Punctuatia si Stilul pe EcranComparaţi chiar dumneavoastră sensul cuvintelor „complement de agent” şi „subiect logic”, apoi decideţi ce doriţi să înţelegeţi. Mecanismul „subiectului logic” este descris în cărţile din colecţia „Gramatica Română Structurată Logic”, mai bine decât în oricare altă carte tipărită în România—sau oriunde în altă parte. Vedeţi dumneavoastră, mecanismul subiectului logic lipseşte din gramatica normată a limbii române de la începuturi, până la GRSL!
 
Setul de carti Gramatica Romana Structurata LogicFRUNZA ROSIE

Seria GRSL (Gramatica Româna Structurata Logic)
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.