GRSL18 - STRUŢOCĂMILA DE LA CENTRU

28 iulie, 2018
 Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Struţocămila zilelor noastre este „Gramatica de bază a limbii române”, ISBN 978 606 81626 83, ediţia a 2-a publicată în 2016 de „centrul” Academia Română. Acum sigur că avem legi proaste, însă asta nu este chiar o gaură-n cer: toate ţările au legi şi bune şi proaste. Adevărata problemă constă în „interpretarea legilor”, care se face conform cu instrumentul struţocămilă menţionat anterior. Drept urmare, un procuror român poate să instrumenteze ORICE dosar, ORICĂRUI cetăţean, în baza interpretării struţocămiliste a legilor, după care judecătorii dau dreptate cazului instrumentat, sau nu, recurs după recurs, în mod cu totul aleatoriu şi complet impredictibil.

Conceptul „esenţial” [pag. 2] în lucrarea menţionată îl reprezintă „morfosintaxa”—sau struţocămila; acelaşi lucru—care „reprezintă o viziune integratoare între [...] morfologie şi sintaxă”. Totuşi, amestecul imposibil al morfologiei cu sintaxa—exact apa şi uleiul—nu este suficient pentru pretenţioasa morfosintaxă: mai trebuie adăugată şi spuma efervescentă a semanticii, pentru ca totul să devină exact „ca-n basme”!

În acest fel, exceptând renumitul colectiv de autori ai morfosintaxei, NIMENI NU ARE CUM să înţeleagă despre ce este vorba într-o interpretare struţocămilistă. Aşa se explică faptul că morfosintaxa este îndrăgită (mult de tot) şi e promovată de procurori, de judecători, de întreg sistemul securist (via protocoale secrete cu procuratura şi justiţia), precum şi de întreg aparatul guvernamental. La ora actuală, singura opoziţie din România împotriva utilizării morfosintaxei în viaţa socială este numai vocea firavă—aproape stinsă—a editurii Complement Control [via colecţia „Gramatica Română Structurată Logic”].

Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa
Extraordinar, auzim tot mai des la televizor că mulţi profesori „activează” după ce au reuşit să „trecă” de examenul la limba română cu nota 2, sau cu 3, şi lumea se simte revoltată. „Sancta simplicitas,” spune turcul, ceea ce s-ar traduce prin „prostia e sfântă”—şi nu are leac. Ca idee, este imposibil ca un om normal, bine şcolit şi cu scaun la cap, să ia mai mult de 2 sau 3 la un examen de gramatică, în ziua de azi, considerând normele gramaticale struţocămiliste în vigoare.

Cât despre elevi, bieţii de ei, în momentul în care se izbesc de gramatică încep să urască şi şcoala şi cartea pentru tot restul zilelor lor. Rezultatul social: la revedere educaţie! În mod sigur cititorii consideră că exagerăm—Doamne fereşte, noi n-am prezentat până acum nici măcar a mia parte a dezastrului—aşa că trebuie să punem pe masă ceva argumente concrete, palpabile, dacă se poate.

Morfologia - Caiet de Exercitii
În România justiţia este o variabilă necunoscută. Fiecare judecător interpretează un caz după cum crede el că „ar merge”, lucrând cu legea într-o mână, şi cu instrumentul necesar interpretării ei în cealaltă—respectiv cu bestia ciudată care face obiectul acestui articol. Fiecare avocat—şi toţi judecătorii—studiază în disperarea norma gramaticală curentă transmisă „de la centru”, fiindcă nu este de glumă. O interpretare defectuoasă a legilor înseamnă ani grei de puşcărie pentru cetăţeni nevinovaţi, sau pierderea averii câştigată cu sacrificii deosebite, în timp ce adevăraţii vinovaţi . . .

Aah, hai să-i dăm la o parte pe domnii procurori, avocaţi, judecători care si-au tras salarii de prinţi ai petrolului în amărâta asta de Românie. Domniile lor sunt deja cu un picior prin Monaco, Saint Tropez, Como, Saint Moritz şi tot aşa, aşa că nu mai contează. Cel mai bine ar fi să ne îndreptăm atenţia numai asupra activităţii şcolare—ţinta tutror criticilor, adevărate dar şi închipuite, din ultimul timp.

Sintaxa - Caiet de Exercitii
Ce se întâmplă, nu numai că gramatica normată actuală lucrează cu morfologie + sintaxă + semantică, la grămadă, toate în acelaşi timp, dar mai intervine şi cu teorii absurde, imposibile, sau chiar . . . fundamental greşite! De exemplu, la pagina 15 din cartea menţionată se spune în definiţie, „Sintaxa studiază combinarea cuvintelor în grupuri de cuvinte şi în propoziţii, după reguli foarte stricte, specifice fiecărei limbi [...]” Nu este adevărat. Sintaxa lucrează cu reguli foarte stricte, numai că ele sunt u-ni-ver-sa-le: subiectul în limba română rămâne subiect şi în rusă şi în chineză şi în limba Zulu; predicatul, la fel, nu se schimbă, nici obiectul, nici circumstanţialul, şi nici atributul.

Sintaxa nu studiază „posibilitatea combinării cuvintelor în grupuri de cuvinte”. Elementele sintactice (subiect, predicat, obiect, circumstanţial, atribut) apar numai în cadrul propoziţiei sintactice. Atunci când nu există o propoziţie sintactică—care permite, deci, analiza relaţional-dependentă a fiecărui element în parte—nu există nici subiect, nici predicat, nici obiect, nici circumstanţial, şi nici atribut. În plus, grupurile independente de cuvinte, care nu formează propoziţii, sunt analizate numai în morfologie, unde sunt puse la cazul morfologic de vocativ, fără funcţionalitate sintactică.
 

Punctuatia si Stilul pe Ecran
Vedeţi dumneavoastră, morfologia limbii române este extraordinar de dificilă singură, fără nimic alceva în plus. Sintaxa (universală) este o analiză de tip „matematică abstractă”, şi este perfect clar că ea depăşeşte—cu mult—până şi nivelul de înţelegere al autorilor lucrării „Gramatica de bază a limbii române”. În final, semantica vine cu o infinitate de interpretări certe, posibile, sau numai teoretice ori închipuite, care sunt . . . Dumnezeule mare!

Acum, să-i ceri unui amărât de profesor de limba română să „lucreze” cu morfosintaxa (morfologie + sintaxă + semantică) este similar cu a-l pune să alerge până la lună şi înapoi. Pentru elevi însă, „Gramatica de bază a limbii române” este o ruşine fără egal în toată istoria culturii române.

Izvorul nenorocirilor în România nu sunt legile proaste, strâmbe, sau funcţionarii corupţi şi iresponsabili. Nici educaţia, pe ansamblul ei, nu putem spune că a ajuns chiar de două parale. Totul se rezumă doar la un lucru „de nimic”, despre care toată lumea spune, „Iar vii, dom’le, cu gramatica aia? Mai lasă-ne în pace că ne-am săturat, şi mai avem şi treabă, ce mama ———

Lucrurile astea mici, plictisitoare sau supărătoare şi care trec frecvent neobservate, pot avea efecte sociale devastatoare. Alternativa la nenorocirea de morfosintaxă este gramatica tradiţională—care este şi trebuie să fie NUMAI simplă, clară, şi logică. Problema însă este faptul că blestemăţia de morfosintaxa a fost importată în România din occident [sau poate ne-a fost chiar impusă]. În realitate, morfosintaxa reprezintă cea mai elaborată maşinaţie concepută prin capitalismul imperialist, ticluită în mod expres pentru a corupe şi a subjuga naţiunile mai puţin dezvoltate—aparent—în mod „cu totul şi cu totul” . . . democratic! Sigur, noi putem acum să ne dăm în petic . . . sau putem să trecem la fapte—dumneavoastră hotărâţi.

 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.