GRSL23 - ADJECTIVE, EPITETE, INVECTIVE, INJURII

17 august, 2018
Frunze verzi

Totul este trecător şi relativ, în imensitatea Universului, exceptând un singur lucru care se pare că este perfect absolut. Vedeţi dumneavostră, PROSTIA sfidează până şi ETERNITATEA! Nu există argumente logice pentru prostie, aşa că nimeni şi nimic nu poate s-o îndrepte—nici măcar MARELE CREATOR.

În acest sens, nu putem să nu remarcăm faptul că, zilele astea, o parte dintre cetăţeni, precum şi toată opoziţia de oameni politici din România, au făcut scut în jurul lozincii obscene „M—— PSD”. Este complet de neînţeles de unde vine acestă atitudine abjectă, cu atât mai mult cu cât, nu mai încape îndoială, toţi indivizii implicaţi se mândresc cu purtarea lor! Exceptând câteva cazuri nefericite, cultura română nu încurajează expresiile violente, jignitoare, aşa că se pune problema de unde le-au învăţat indivizii în discuţie? Chiar mai important este, de ce folosesc „românii” astfel de invective în procesul de comunicare?

Din nefericire, în plus faţă de atitudinea oficială vulgară a anumitor personalităţi politice, pe Internet/Facebook s-a pornit un adevărat uragan de epitete şi injurii, care mai de care mai triviale, mai obscene, mai scârboase. Acest aspect deplorabil arată cât se poate de clar că educaţia în România a devenit un dezastru cultural. Hai s-o spunem cu subiect şi predicat ca s-o înţeleagă tot românul: „E-DU-CA-ŢI-E înseamnă, înainte de orice, un comportament moral decent, respectuos şi plin de consideraţie faţă de TOŢI ceilalţi cetăţeni.” Acum, noi putem să demonstrăm că suntem persoane civilizate, frumos şi bine educate, sau putem să ne comportăm ca ăia, mai ceva ca la gaura cortului.
Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
În această pagină expunem sumar câteva limite, referitoare la adjective, existente prin varza pretenţioasă intitulată „Gramatica de bază a limbii române” [Gblr] ISBN 978 606 70413 85 publicată de Academia Română, comparativ cu lucrarea noastră „Gramatica Română Structurată Logic–Morfologia” [GRSL-M] ISBN 978 606 92185 94. Ce se întâmplă, utilizarea corectă a adjectivului, în limba română, pune mari probleme utilizatorilor, indiferent dacă sunt începători sau experţi. Pe de altă parte, merită evidenţiat şi faptul că funcţionalitatea adjectivală în morfologie, precum şi cea atributivă corespondentă în sintaxă, nu au fost niciodată prezentate corect în gramatica limbii române.

Articolul+adjectivul+substantivul determinat” formează un grup local ce trebuie „acordat” corect, conform înţelesului. Drept consecinţă, adjectivele calificative se acordă în număr, în gen, în caz, în terminaţie, plus în poziţia faţă de articol şi/sau substantivul determinat. În Gblr sunt alocate numai 17 pagini pentru „descrierea” acordului adjectival, comparativ cu 53 în GRSL-M [mult mai mari/ample]. Totuşi, problema cea mai gravă în Gblr este lipsa articolului demonstrativ-adjectival, precum şi prezentarea fragmentată a adjectivelor calificative, determinative, şi a structurilor adjectivale comparative—exact ca foile de varză!

În societatea românească adjectivele se folosesc foarte mult, însă fără a se cunoaşte modul logic, raţional, optim recomandat pe plan internaţional. Rezultatul este, majoritatea „operelor” culturale româneşti sunt împănate cu adjective până la refuz, sau chiar până la vulgar—vezi „Năravul poeţilor cacofoni”. Spre deosebire, în culturile occidentale se recomandă utilizarea drămuită a adjectivelor, tocmai pentru a se evita orice exagerare artificială, emfatică, înşelătoare. Acesta este şi motivul pentru care noi percepem persoanele din occident ca fiind „foarte/mai reci”.

Românii excelează în poezia fantastică exacerbată, care este însă numai o interpretare deformată (mult) a realităţii socio-ambientale; în occident, în schimb, accentul este pus, din fragedă pruncie, pe ştiinţă, pe reguli şi exactitate. Din această cauză viaţa şi traiul nostru în România apar frecvent rupte de realitate, departe de orice logică.
 

Zilele astea, mai mulţi cetăţeni se străduiesc pentru o schimbare pozitivă fundamentală, din rădăcini, însă iată că există şi persoane răuvoitoare care preferă haosul, înapoierea culturală, obscenitatea, minciuna, violenţa . . . Aceştia din urmă sunt trădătorii de ţară care „luptă” să tăvălească România prin noroi.

Cum a fost spus la început, prostia este pentru eternitate, însă ea poate fi totuşi (parţial) „ameliorată” cu ajutorul unor cărţi cu adevărat foarte bune. Astfel, dacă simţiţi cumva că „ar putea fi cazul”, încercaţi cu GRSL-M şi n-o să vă pară rău; în eventualitatea în care nu simţiţi absolut nimic . . . Asta e.
 
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.