GRSL29 - VERBUL ÎN VIZIUNEA GBLR

12 septembrie, 2018
 
RAM 2A început un nou an şcolar, însă nu avem niciun motiv de bucurie. Din contra, cu mic cu mare, elevii, profesorii şi părinţii vor trebui să înveţe din nou gramatica ilogică, bizară şi intenţionat greşită a limbii române—conform cu programa şcolară în vigoare. Mai departe, gramatica anapoda predată la clasă va afecta în mod dramatic, pentru toată viaţa, educaţia viitorilor cetăţeni români. Aşa se face că am ajuns de pomină, vestiţi prin toată Europa, prin America şi în tot restul lumii civilizate, însă nimeni nu se sinchiseşte prea tare; clişeul „suntem în România, aşa-i în România” a devenit proverbial.

Analiza noastră asupra normei gramaticale, exprimată în lucrarea „Gramatica de bază a limbii române” [Gblr] ISBN 978 606 70413 85 re-publicată în 2016 de Academia Română, a ajuns la verb—pe care l-au făcut o zbârcitură culturală greu de imaginat. În general, Gblr pare a fi scrisă de niscaiva elevi de clasa a şaptea în stilul „muc şi sfârc”, fără a se marca textul evidenţiat/citat între ghilimele, fără numere de identificare pentru paragrafe, fără o structură tematică/semantică cât de cât logică; totul este de-a valma gen „a tunat, şi-a adunat”. Acum, dacă acesta este „stilul academic românesc” atunci . . . vai de noi.
Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Capitolul incomplet şi aiurea dedicat verbului este „răscolit” de colo colo prin 66 de pagini în Gblr; în lucrarea nostră, „Gramatica Română Structurată Logic–Morfologia” ISBN 978 606 92185 94, capitolul „M6: Verbul” se întinde peste 125 de pagini. Bineînţeles că în Gblr lipsesc capitolele fundamentale referitoare la verbele auxiliare şi verbele defective modal (fără de care nu se poate înţelege structura predicatului în sintaxa propoziţiei), însă ceea ce rămâne este prezentat în mod . . . bălmăjit de te lasă cu gura căscată. În acest sens, un exemplu incredibil de nerozie ridicată la rang de „cultură preţioasă” apare în paginile 279–282. Se „descrie” acolo:

1.3 „Clase sintactice şi sintactico-semantice de verbe”;
2. „Clasificarea semantică”;
2.2 „Criteriul rolurilor tematice”—o clasificare care se face „în funcţie de prezenţa în matricea de roluri a verbului a unui anumit rol tematic. Inventarul de roluri tematice cuprinde [. . .]” Urmează o înşiruire de „roluri tematice ale verbelor”; astfel, ele pot fi: „Agent”; „Temă”; „Pacient”; „Rezultat”; „Instrument”; „Comitativ”; „Beneficiar”; „Experimentator”; „Stimul”; „Posesor”; „Ţintă/Destinatar, Sursă, Parcurs, Locativ”. [Tot ce este între ghilimele a fost copiat identic din Gblr—o ruşine naţională fără egal în istoria neamului românesc!]


Nuu, nu vă faceţi visuri, dragi cititori, fiindcă există şi exemple pentru aceste roluri tematice (demenţiale). De exemplu, propoziţia „Ion cade din pat” [pagina 282] se spune că e specifică pentru rolul verbului de . . . „Temă”!!! Doamne sfinte, ce-o mai fi şi asta! Ce păcate îngrozitoare avem noi românii ca să merităm aşa ceva? Şi de ce trebuie să înveţe elevii astfel de lucruri satanice? Este clar că neghiobia exprimată în Gblr de cei 6 autori NU CUNOAŞTE LIMITE, dragi părinţi care continuaţi să speraţi că, la şcoală, copiii dumneavoastră au să înveţe ceva carte serioasă.
Frunza rosie
Abordarea năroadă a verbului în morfologie—posibil, datorită protocoalelor secrete încheiate de Academia Română cu SRI, Procuratura, şi Justiţia—duce în mod automat la interpretări utopice ale predicatului în sintaxa propoziţiei, precum şi în sintaxa frazei. Nu este de mirare, astfel, că înţelesul (şi analiza) textului Legii au devenit un fel de hocus-pocus, în România, în mâna fermă, largă şi încăpătoare a funcţionarilor guvernamentali. Ha, ha, toată planeta a rămas trăsnită de cum ştim noi să eludăm Legea! Aarraah, nimeni nu-i mai şmecher ca noi!

Profităm de ocazia asta pentru a comenta un pasaj din Gblr, pag. 265: „Faţă de inventarul tradiţional de diateze, se renunţă la diateza reflexivă din următoarele considerente: – construcţiile cu refexiv obligatoriu [. . .]. – construcţiile cu reflexiv propriu-zis [. . .].” Sigur, este foarte bine că „se renunţă” la diateza reflexivă în mod oficial, numai că trebuie evidenţiate două aspecte-problemă aici.

1. În primul rând, Academia Română renunţă în mod oficial la diateza reflexivă încă din 2005, însă fără spor. An după an apar cărţi de gramatică „foaaarte bune” în care diateza reflexivă (în dativ şi în acuzativ) este descrisă cu lux de amănunte de ţi-e mai mare dragul!
2. Pe de altă parte, Academia Română nu are cum „să renunţe” la ceva ce NU POATE EXISTA ÎN GRAMATICĂ! Însă, dacă ar renunţa la modul „academic” de exprimare, sclifosit şi ticăloşit, s-ar putea explica elevilor, cât se poate de logic şi simplu, DE CE NU POATE EXISTA O DIATEZĂ REFLEXIVĂ ÎN GRAMATICĂ—asta, trecând sub tăcere faptul că ea a fost utilizată la greu, în România, de când a apărut gramatica limbii române până acum.

Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa
Nicio carte de gramatică publicată până la data curentă în România nu poate egala amploarea, claritatea, corectitudinea, şi volumul de observaţii pertinente prezentate în colecţia GRSL. În ciuda faptului că vorbim aici despre un set de 5 cărţi ce însumează câteva sute bune de pagini, toate se citesc incredibil de uşor, şi de plăcut, deoarece limbajul folosit este cel pe care-l poate înţelege orice elev de clasa a şasea.

Absolut toate mecanismele gramaticale din GRSL funcţionează logic, ele sunt uluitor de simple, şi mai sunt şi incredibil de uşor de asimilat. Din această cauză, însă, lingviştii profesionişti români tac, de ani de zile, şi nu scot o vorbuliţă despre cărţile din setul GRSL. Să fi greşit cumva prin cărţile noastre, Doamne, ne-ar fi alungat acei domni „intelectuali” în şuturi, cu înjurături şi bolovani, afară din Bucureşti, şi din România . . . !
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.