GRSL30 - REFERITOR LA ADVERBE

16 septembrie, 2018

ATENŢIE: termenii „marihuana”, „marijuana”, „Cannabis (Sativa)”, „cânepă indiană”, „iarba dracului”, „hash (#)”, „haşiş”, „haschisch”, „hashish”, „hasheesh”, „hemp”, „pot”, „weed”, „locoweed”, „buruiană”, „dope”, „gage”, „Mary Jane” etc numesc acelaşi lucru. Este bine de ştiut deoarece o să-i auzim din ce în ce mai frecvent, prin societatea noastră, pe măsură ce scade nivelul cultural-umanist. Mulţumită educaţiei deficitare, indolenţei şi imposturii guvernamentale curente, viitorul României se rezumă la droguri, corupţie, trădare ...
Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa
E clar ca lumina zilei: în aproximativ 20 de ani de investigaţii gramaticale (cu mii de referinţe studiate) nu am întâlnit 2 cărţi în care adverbul este prezentat la fel—nici în limba română, nici în limba engleză. Pe de altă parte, adverbul este exact punctul nevralgic unde greşesc chiar şi specialiştii (să zicem, scriitorii români şi englezi). Ce se întâmplă, dat fiind faptul că fiecare carte de gramatică o ia puţin razna, sau numai uşor oblu, când vine vorba de adverb, cititorii nu reuşesc să reţină cele câteva aspecte şi reguli esenţiale, obligatorii în ceea ce priveşte utilizarea adverbului.

Astfel, pornind de la considerentele anterioare, în capitolul „M7: Adverbul” [din „Gramatica Română Structurată Logic–Morfologia” ISBN 978 606 92185 94] s-a încercat simplificarea la minimum admisibil (la „oasele goale”) a topicelor prezentate, însă fără a se face rabat la „substanţă”. În acest sens se poate remarca că tot capitolul dedicat adverbului, în lucrarea menţionată, se întinde pe 34 de pagini, în timp ce în Gblr [„Gramatica de bază a limbii române” ISBN 978 606 70413 85 re-publicată de Academia Română în 2016] au fost alocate numai 14 pagini pentru a se ... ameţi câteva bazaconii referitoare la adverb.

Hai să facem o distincţie aici: noi nu avem absolut nimic cu Academia Română (sau cu Institutul de Lingvistică); singurul lucru care ne polarizează (negativ) eforturile este „norma gramaticală oficială”—concepută strâmb, greşit, confuz, cu intenţie. Mai departe, norma premeditat ticăloşită afectează educaţia elevilor, iar mai apoi este vizat însuşi viitorul României!

Normal, am putea şi noi să ne ţinem gura, să ne vedem de treburi („capul plecat . . .”), numai că am intra, în mod automat, printre toate acele cozi de topor care nenorocesc cât pot de mult România azi, şi mâine la fel.

Da! Un alt aspect care ni se reproşează destul de des, din foarte multe părţi, este, „Cine sunteţi voi, băă, ca să vă puneţi cu Academia Română, şi cu Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan?” Hai s-o tocăm mărunt acum: să zicem că noi suntem un elev de clasa a opta care a descoperit greşeli fundamentale prin norma gramaticală românească—are el dreptul să fie ascultat cu atenţie, şi trebuie să fie investigate toate aspectele semnalate? Sigur că da.

Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Acum, consideraţi că editura Complement Control este un simplu elev de clasa a opta, dar care are în plus câteva decenii de experienţă în ceea ce priveşte utilizarea limbii române (în calitate de cetăţeni români cu drepturi depline), plus câteva decenii bune de studiu specific al gramaticii engleze, plus câteva zeci de cărţi publicate prin Canada şi România. Ce credeţi, avem noi dreptul să semnalăm faptul că norma gramaticală a fost ticăloşită cu bună ştiinţă, de interese obscure, pentru a se controla Justiţia, activitatea Procuraturii, şi chiar interpretarea Constituţiei?

Hai să prezentăm câteva exemple de abureală intenţionată existente prin Gblr. În pagina 301, cititorul întâlneşte subcapitolul „2.2. Modul de procurare a sensului semantic”—copiat identic. În primul rând, este perfect neclară forma corectă a articolului posesiv-genitival „al/a” din titlul prezentat; putea fi utilizată o formulare diferită, ceva mai edificatoare. Totuşi, ce idioţenie mai este şi aia „procurare a sensului semantic”? Doamne, oare cu ce gândesc autorii ăia, fiindcă totul le iese ... pe dos!
Punctuatia si Stilul pe Ecran
În pagina 303 sunt definite „semiadverbele”!!! Din nou, numai în Gblr se întâlnesc termeni şi concepte agramate—menite numai să încurce—de tip „semi-ceva”, „uite popa, nu e popa”, şi „na-ţi-o frântă că ţi-am dres-o”. Sigur, Gblr ne avertizează că „semiadverbele” reprezintă o denumire nouă, numai că ... ce naiba, nu puteau şi ei să găsească un termen care să aibă un sens gramatical cât de cât corect? Conceptul lor este fundamental greşit: tâmpenia cu „semiadverbele” se referă la „adverbele determinative” care NU trebuie să aibă un înţeles semantic propriu-zis—nu au de ce, fiindcă ele lucrează pur determinativ (şi au înţeles NUMAI contextual).

Acum, nasoleala care ustură cel mai rău apare în paginile 310-311 unde colectivul de şase autori ai Gblr o zbârceşte rău de tot, din punct de vedere „sintactic”! Astfel, aflăm că adverbul este şi predicat, şi complement, şi „complement al prepoziţiei”, şi „modificator”—orice, numai ce trebuie nu. Mai departe, suntem înştiinţati că există şi „predicate adverbiale”!!! Doamne sfinte! Este cât se poate de clar că cei şase autori se dau de ceasul morţii în eforturile lor josnice de a măslui gramatica simplă, logică, universală, utilizând tot felul de invenţii neghioabe, agramate, trăsnite. Oricum am lua-o, însă, elevii noştri nu merită aşa ceva.

La editura Complement Control sperăm ca măcar o mână dintre cei o sută şi ceva de mii de profesori să prindă puţină inimă, şi să sprijine (activ) demersurile noastre. Sau poate că mai există vreo doi-trei „intelectuali” prin România care pot să înţeleagă că, ÎN TOATĂ CULTURA NOASTRĂ, NIMIC NU ESTE MAI IMPORTANT CA GRAMATICA LIMBII ROMÂNE! Asta e: noi sperăm, şi aşteptăm în continuare ... zi după zi, însă, şi puţin câte puţin, cultura română se duce tot mai la ...
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.