GRSL42 - CE ÎNVĂŢĂ ELEVII ÎN 2019?

24 ianuarie, 2019
Frunze rosii
În 2005, Academia Română şi Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” au lansat cu surle şi trâmbiţe „Gramatica limbii române” [abreviată „Glr”]—o carte cu coperţi albastre care a avut însă ceva greşeli „de fond”, aşa că în 2008 a fost revizuită şi republicată într-un tiraj nou, având coperţile verzi, de data asta. Această ultimă carte—chipurile, „esenţială” pentru cultura română—a fost vândută publicului cu o greşeală tipografică uluitoare, considerând prestigiul instituţiilor implicate [plus fondurile publice oneroase alocate]: lipsesc toate paginile de la 175 la 190! Totuşi, ca să fim cinstiţi, greşeala menţionată nu este chiar o gaură-n cer, pentru România.

În ediţia din 2008 a Glr (ISBN 978 973 27 1305 4), la pagina 481 se spune: „[...] Eliminarea reflexivului dintre valorile de diateză are următoarele explicaţii: (a) [...]; (b) niciuna dintre ipostazele reflexivului, exceptând [...], nu îndeplineşte caracteristicile definitorii ale categoriei diatezei [...]”. Pentru prima dată în istoria culturii române, în 2008 [în mod sigur şi în ediţia din 2005] se menţionează că NU EXISTĂ DIATEZA REFLEXIVĂ A VERBULUI. Problema însă, mult mai gravă, este faptul că diateza reflexivă a verbului NU POATE EXISTA ÎN GRAMATICĂ DIN PUNCT DE VEDERE LOGIC!
Punctuatia si Stilul pe Ecran
În lucrarea „Gramatica de bază a limbii române” [abreviată „Gblr”] publicată în 2010 de Academia Română şi Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, apoi republicată în 2016 (ISBN 978 606 704 138 4), este precizat la pagina 265, „Faţă de inventarul tradiţional de diateze, se renunţă la diateza reflexivă, din următoarele considerente: [...]” Totuşi, în ciuda tuturor lucrărilor publicate de Academia Română şi/sau de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” [din nou, cu stive de bani publici alocaţi an după an], în 2019 elevii României sunt obligaţi să înveţe diateza reflexivă a verbului din manualele realizate „în conformitate cu programa şcolară aprobată de Ministerul Educaţiei”!

Sunt numai 1,5 km de la Academia Română până la Ministerul Educaţiei, în Bucureşti, însă vestea—că nu mai există diateza reflexivă a verbului—încă nu a ajuns la guvernanţi, după 11 anişori şi mai bine! Acum, o ţară întregă întreabă, de decenii, „Ce altă treabă mai importantă au funcţionarii bugetari de la Ministerul Educaţiei, în loc să corecteze programa şcolară?” După cum auzim prin presă, se pare că mai toată lumea de la acest Minister—crucial pentru viitorul României—se ocupă, în primul rând cu „făcutul de bani” (din manuale, din salarii, din prime, din şpăgi, sau chiar din piatră seacă!), iar în al doilea cu „cheltuitul de bani” (prin locuri exotice, tropicale, sau pe la „barosani”—Como, Monaco, Ibiza, Saint Tropez, şa).
Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa
Ce dovadă mai clară doriţi, stimaţi concetăţeni români? După 11 ani de zile de la atenţionarea Academiei Române, programa şcolară în 2019 continuă să includă imposibila diateză reflexivă a verbului! Pe de altă parte, exemplul prezentat nu este cel mai grav aspect din educaţia elevilor lăsată de izbelişte—naaa, ha, haaa; nici pe departe!

Şcoala obligatorie (clasele 1–12) are o singură menire: să instruiască cetăţeni demni, patrioţi, cinstiţi, de încredere—atât şi nimic mai mult. Natural, cine vrea să înveţe matematică, fizică, chimie, engleză, geografie este perfect liber s-o facă—pe noi, ca ţară, nu ne interesează acest lucru (şi n-ar trebui să plătim pentru asta). Încă o dată: la sfârşitul liceului avem nevoie numai de cetăţeni-români cu o morală socială sănătoasă. Pentru a se atinge acest scop naţional fundamental—pentru care o ţară întreagă munceşte din greu, şi plăteşte taxe (raportate la salariu) mai multe şi mai mari decât în oricare altă ţară din UE—trebuie, printre altele, să nu existe pagină, în cartea de limba română, fără un mesaj patriotic al înaintaşilor de odinioară, care şi-au jertfit viaţa pentru propăşirea neamului românesc!
Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Ce găsim azi prin cartea de limba română a elevilor? Ei bine, numai cretinisme (total anti-patriotice) de tip „Cartea pricoliciului”, „Harry Potter”, „Ursul Baloo”, „Cititorul din peşteră”, „Balul pomilor”, plus o nebunie întreagă de lirică dulceagă şi vaporoasă contemporană, de doi bani. Toată educaţia românească, pentru care plătim zeci de miliarde anual, se rezumă la cele mai leşinate „basme” contemporane fără nici un fel de morală socială; la poezii lirice lipsite de ORICE ROST; sau la proză de tip „descrierea în detalii a NIMICULUI”!

Sigur, a mai rămas ceva şi din ceea ce ne-au lăsat titanii (Alecsandri, Eminescu, Caragiale, Creangă, Coşbuc), numai că funcţionarii de la Ministerul Educaţiei au foarte mare grijă să „aprobe” numai ceea ce nu are nimic de-a face cu istoria României, cu patriotismul român, cu luptele izbânzile şi revoluţiile poporului, sau cu obiceiurile şi datinile noastre seculare, din bătrâni. Indiferent cum o punem însă, din educaţia elevilor lipseşte, în ziua de azi, tot ceea ce ne defineşte pe noi ca români! Chiar mai mult, în afară de faptul că şcoala nu-şi mai atinge scopul, ea face cât se poate de mult rău fiecărui elev care ar trebui să devină, la sfârşit, UN CETĂŢEAN ROMÂN!

Editura Complement Control a publicat cu mari sacrificii—fără nici un fel de sprijin guvernamental—colecţia „Gramatica Română Structurată Logic”. Acesta este un „instrument” ce pune la dispoziţia elevilor români toată logica gramaticală de care au nevoie pentru a deveni cei mai capabili creatori din istoria Civilizaţiei Umane! Din nefericire, nu am reuşit să câştigăm încrederea românilor în cărţile noastre fiindcă ele au un mare cusur: nu sunt „aprobate” de Ministerul Educaţiei. Aşa se face că, deocamdată, logica rămâne prin depozitele nostre, iar elevii ... „Lază băă ... Ce ne mai trebe nouă carte când avem celulare bengoase?
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.