GRSL45 - DESPRE CIRCUMSTANŢIALE

31 martie, 2020
Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Înainte de orice, trebuie să ne cerem scuze pentru articolul „GRSL44: Circumstanţele COVID-19”. Ce se întâmplă, în „condiţii normale” el nu poate fi înţeles, dragi cititori. Toată mustăria pare a fi un fel de bălăbăneală SF profetică, pentru omul de rând (chiar foarte „tare”; numai câteva persoane de pe Planetă înţeleg despre ce este vorba). Pe de altă parte, vă rugăm să nu pierdeţi din vedere faptul că cea mai grozavă carte SF care s-a scris vreodată este chiar istoria noastră—vorbim aici despre istoria ADEVĂRATĂ, REALĂ, TRĂITĂ, nu despre versiunea oficială propagandistă, inventată. Din nefericire, sunt necesare câteva decenii bune de studiu personal pentru a se descoperi „istoria noastră adevărată”, plus că vă mai trebuie şi puţină logică ... „de fier”!

Asta e! Acum, dincolo de considerentele semnalate în paragraful anterior, mărturisim că noi (editura Complement Control) am avut nevoie şi de o introducere mai domoală, uşor pe ocolitelea, pentru a deschide discuţia despre elementul sintactic numit „circumstanţial”—o mare problemă în GRAMATICĂ. Vedeţi dumneavoastră, aproape fiecare carte de gramatică din lumea largă tratează circumstanţialele în mod diferit! Sincer, există o harababură de nedescris, peste tot pe Planetă, atunci când vine vorba despre circumstanţialele astea păcătoase.

La noi în România, în lucrarea GBLR („Gramatica de bază a limbii române” publicată de Academia Română şi Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, ISBN 978-606-704-138-5, paginile 525-595) apar 16 categorii majore de circumstanţiale plus încă 12 secundare—cel puţin. Pe concret, (re-)numita publicaţie în discuţie reuşeşte să transforme într-un circumstanţial şi subiectul, şi predicatul, şi obiectul! În ceea ce priveşte circumstanţialul propriu-zis, trebuie să remarcaţi că pur şi simplu nu se poate lucra cu 16+12 categorii gramaticale—nu pentru oamenii zdraveni la cap; nu are sens!
LOGICALLY STRUCTURED ENGLISH GRAMMAR 4
De cealaltă parte, în cărţile din colecţia „Gramatica Română Structurată Logic” (GRSL) publicate de editura Complement Control, precum şi din setul „Logically Structured English Grammar” (LSEG), este sugerată o structură sintactică majoră mult simplificată, de numai 4 (patru!) circumstanţiale. Sigur, există şi câteva subcategorii importante (trei la număr), însă merită remarcat că structura gramaticală 4+3 este mult mai uşor de controlat decât una de tip 16+12. Natural, însă trebuie remarcat că simplificarea categoriilor de circumstanţiale în numai 4 categorii majore nu este tocmai o joacă de copii mici—asta este o sugestie-propunere la nivel mondial, pentru restructurarea gramaticii universale. Lucrurile stau cam aşa.

Spre deosebire de tot ce s-a publicat în gramatică, în toată lumea, în colecţiile GRSL/LSEG s-au făcut eforturi colosale susţinute pentru „simplificare”, în conformitate cu al Treilea Principiu Gramatical Fundamental. În acest sens, restructurarea şi regruparea circumstanţialelor reprezintă un exemplu cât se poate de elocvent pentru toţi cei care învaţă gramatica: patru categorii majore de circumstanţiale sunt perfect suficiente pentru a se acomoda întreaga funcţionalitate gramaticală a circumstanţialelor. Categoriile menţionate sunt:

1. circumstanţialul de mod
2. circumstanţialul de timp
3. circumstanţialul de loc
4. circumstanţialul de evoluţie


Circumstanţialul de mod răspunde la întrebarea, „Cum + predicat + subiect?” Totuşi, merită evidenţiat faptul că circumstanţialul de mod este o super-categorie „grea” care include câteva subcategorii importante dpdv funcţional: comparativul, condiţionalul, concesivul. Tocmai pentru a se ameliora/estompa toată această complexitate funcţională de excepţie, sugerăm lucrul cu o singură categorie majoră: cea a circumstanţialului de mod.

Circumstanţialul de timp este identificat de întrebarea, „Când + predicat + subiect?”, iar cel de loc de, „Unde + predicat + subiect?” În general, nu sunt niciun fel de probleme în ceea ce priveşte identificarea/controlul circumstanţialului de timp/loc; lucrurile sunt cât se poate de limpezi aici.
Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa
Totuşi, circumstanţialul de evoluţie este o invenţie în Sintaxă sugerată de autorul O G POPA. Această categorie însumează circumstanţialul de cauză/scop/efect, şi răspunde la întrebarea, „De ce + predicat + subiect?” Merită semnalat şi faptul că, într-o propoziţie poate să apară un singur circumstanţial de evoluţie care explică fie cauza, fie scopul, fie efectul—asta, dacă se doreşte ca propoziţia să aibe un sens logic, cât de cât.
FRUNZA VERDE
Pe ansamblu, este uşor de remarcat că grupa majoră de circumstanţial este identificată de adverbele determinative relative („cum”, „când”, „unde”, „de ce”). Cele 4 întrebări de identificare prezentate sunt arhi-suficiente pentru a se controla ABSOLUT TOATE circumstanţele ce pot să caracterizeze condiţiile/mediul în care se desfăşoară acţiunea predicatului. Nu este nevoie de mai mult. În cazul în care se simte totuşi nevoia gramaticală stringentă pentru ceva categorii/subcategorii de circumstanţiale în plus, ele pot fi uşor incluse în circumstanţialul identificat de, „Cum/când/unde/(de ce) + predicat + subiect?

Am menţionat anterior al Treilea Principiu Fundamental, în gramatică, şi e mai bine să prezentăm—puţin, numai—aceste Principii directoare. Ele sunt:

Principiul întâi: gramatica este universală—valabilă pentru toate limbile din Univers;
Principiul al doilea: gramatica este perfect logică—pentru ca ea să „funcţioneze” (în mod universal);
Principiul al treilea: gramatica trebuie să fie cât mai simplă posibil—pentru a-şi atinge scopul (pur) educativ-social.

Toate aceste aspecte sintactice noi, deosebite de considerentele/interpretările anterioare însă perfect logice şi remarcabil de simple, sunt prezentate în detalii în colecţiile GRSL, LSEG. Noi vă aşteptăm să ne întâlnim cu drag (Circ M), de fiecare dată (Circ T), printre sute de pagini şi mii de rânduri (Circ L) REALE, ADEVĂRATE, pentru o logică mentală (Circ E) îmbunătăţită, de excepţie!

 
 
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.