GRSL46 - TRĂIM ÎNSĂ ... GÂNDIM?

26 Mai 2020
Punctuatia si Stilul pe Ecran
Frenezia „evenimentelor politice” şi a „ştirilor bombă” la televizor, în ultima vreme, s-a amplificat până la ... prostie totală. De exemplu, comentatorii TV nu mai contenesc în a se întreba indignaţi „cum este posibil că unii oameni fac una, sau alta”—ceva criminal, reprobabil, imoral. Totuşi, sărăcuţii de reporteri nu văd coşcogeamite bârna din ochii lor. Exact televiziunile şi reporterii sunt cozile de topor care au adus (si duc în continuare) poporul român spre starea de îndobitocire culturală şi educaţională curentă, deplorabilă, infernală.

Hai să nu vorbim în dodii; să luăm un exemplu concret. Dacă o căzătură de vedetă mondenă „talentată” (având cel mult 4 clase primare trecute „pe bune”) face un accident cu maşina, toate televiziunile din România descriu şi analizează „incidentul” zile în şir, intensiv, împănat până la refuz cu tone de minciuni, posibilităţi demente, şi propagandă de doi bani. Pe de altă parte, tot acest spectacol ordinar de bâlci nu este chiar o aiureală de nebuni; nuu, nene, el se desfăşoară conform cu liniile directoare (respectiv, „pâine şi circ”) impuse de aşa numitele „organizaţii secrete”—pe care, de altfel, le ştie cam toată lumea. Naşpa, nu-i aşa? Daaa ... Mai bine, hai să discutăm despre ceva lucruri serioase.
FRUMZA ROSIE DREAPTA
Mulţumită Revoluţiei Computerului, lumea nu se mai satură de admirat, pe Internet sau „pe sticlă”, tot felul de minuni, drăcovenii, tâmpenii, aiureli, porcării, şi/sau orice tip de panaramă ciudată, nouă, ieşită din comun—şi-avem dintr-asteaa, slavă Domnului! Totuşi, exista un miracol incredibil, mai grozav chiar decât imposibila metamorfoză biologică, dar despre care NI-MENI nu se sinchiseşte prea mult—ne referim aici la fenomenalul proces prin care ia naştere GÂNDIREA UMANĂ! Hai s-o dăm pe dos acum. Încercaţi să adunaţi cu mânuţa dumneavoastră o grămăjoară, cam cât doi pumni de bărbat gospodar, de atomi de carbon, oxigen, hidrogen, azot, sulf şi fosfor—credeţi cumva că grămăjoara dumneavoastră minune o să înceapă să gândească de la sine, vreodată, chiar şi după mii şi milioane de ani? Va puteţi închipui că „materia” fizică inertă poate să se „trezească la viaţă” iar apoi o să dezvolte şi „conştiinţă”?

Chestia asta cu „viaţa”—atât de comună pe Planeta noastră, dar şi în Univers—este un miracol ce face de ruşine ştiinţa, indiferent de cât poate fi ea de dezvoltată. Mai mult, gândirea abstractă şi conştiinţa de sine sunt minuni cu totul si cu totul ... imposibile! Pe şleau, ştiinţa nu poate explica modul în care apare gândirea—de fapt, nici nu ne taie capul să înţelegem cam ce o generează, sau pe unde începe ea să se formeze. La oameni, este clar că există o proporţie oarecare între capacitatea de gândire şi numărul de reţele neuronale, numai că în natură există şi animale extrem de inteligente, caracatiţele de exemplu, care nu au creier: au doar nişte minusculi ganglioni nervoşi ... Chiar şi aşa, neuronii şi reţelele neuronale explică numai cum se transmit fizic impulsurile nervoase, nu şi modul/maniera în care APARE GÂNDIREA PER-SE—asta, fără să mai complicăm lucrurile şi cu fantastica moştenire de date (de navigaţie!) în mod cu totul instinctual, peste generaţii, cum este cazul cu uluitoarea migraţie a fluturaşului Monarch, din America de Nord.
MERCY
Din ce în ce mai mult, zi după zi, ştiinţa dezvăluie câte o fărâmiţă nouă din PROCESUL CREAŢIEI, iar noi rămânem, de fiecare dată, muţi de uimire. De la atom până la infinitatea Universului, „lucrurile” par că există şi evoluează într-o manieră cu totul şi cu totul imposibilă, de neînţeles, cu toată ştiinţa „modernă” de care dispunem la ora actuală. Dacă credeţi asta sau nu—nu contează—pe măsură ce aflăm fapte, dovezi şi realităţi ştiinţifice noi, tot mai mulţi savanţi trec din tabăra „MAMA NATURĂ” (evoluţie la întâmplare) în tabăra „MARELUI CREATOR” (dezvoltare selectivă, logică, controlată). Totuşi, indiferent de circumstanţe şi dincolo de orice considerente, PROCESUL GÂNDIRII RĂMÂNE CEL MAI GROZAV MIRACOL (ŞTIINŢIFIC) DINTRE TOATE CARE EXISTĂ, ŞI CARE POT SĂ EXISTE!

Hai s-o băgăm de-a dreptul, ca la Feteşti. Fără o gândire elevată, logică, abstractă, PROCESUL CREAŢIEI în sine nu are sens; n-ar avea niciun scop, nicio finalitatea practică, sau chiar niciun motiv pentru E-XI-STEN-ŢĂ, iubiţi fraţi şi surori întru pătimire. Vedeţi dumneavoastră, aceasta este exact cauza pentru care MARELE CREATOR (sau MAMA NATURĂ, cum doriţi) ne-a oferit în dar minunea-minunilor: GÂNDIREA! Totuşi, esenţial pentru noi este faptul CĂ TREBUIE SĂ NE FOLOSIM GÂNDIREA LA MAXIMUM, aşa cum se cuvine. „Trăitul” de tip larvar, fără o gândire elevată, nu ajută cu absolut nimic PROCESUL CREAŢIEI, aşa că soarta, destinul, sau chiar MARELE CREATOR ne-ar putea elimina oricând, cu Planetă cu tot, ca fiind doar ... nişte rebuturi—şi chiar că ne merităm soarta.
RAMURA DE PIN
Nu este de glumă, iubiţi confraţi. UNIVERSUL şi REALITATEA sunt creaţii atât de complexe, de grandioase şi de importante, încât nu există loc printre ele pentru minciună, înşelăciune, rea-voinţă, crimă, lene, prostie, şi tot aşa. Existenţa larvară—atât de comună în jurul nostru—are numai o valoare de ... existenţă larvară, şi nimic mai mult. Noi trăim pe o muchie de cuţit, fraţilor. Dacă ni se va permite să existăm în continuare pe drumul cel drept—pentru A EVOLUA POZITIV numai—depinde doar de ceea ce facem ca specie acum, în medie, pe toată Planeta. Nu trebuie să uităm în niciun moment că suntem deja în competiţie, pentru merite/calitate, cu mii şi miliarde de alte Civilizaţii ca noi, sau (mult) mai avansate ca noi. În mod sigur puteţi să înţelegeţi că, după ce a făcut Planeta şi Omul, MARELE CREATOR nu a obosit, şi nu s-a culcat pe-o ureche. Pe de altă parte, până să ne vină nouă rândul la existenţă, au mai fost cam zece miliarde de ani de CREAŢIE ... pe puţin!

Nu există lucru mai „sfânt” pentru noi ca GÂNDIREA, şi n-ar trebui s-o lăsăm de izbelişte—stimaţi confraţi reporteri şi gazetari importanţi aflaţi „pe felie”, la butoane. Orice minciună spusă/susţinută este UN AFRONT ADUS CREAŢIEI. Utilizarea GÂNDIRII pentru scopuri personale meschine, josnice, distrugătoare, sau numai vădit partinice (de gaşcă, de breaslă, de partid, de rasă, de gen etc) loveşte direct în ESENŢA MARELUI CREATOR—şi să nu credeţi pentru o clipă că o să scăpaţi cu basmaua curată, la final. TOTUL se plăteşte cu vârf şi îndesat în imensitatea ETERNITĂŢII, de nici nu vă duce ... GÂNDUL, fiindcă MINUNEA EXISTENŢEI nu ne-a fost dată ca să ne batem noi joc de ea. Fiecare dintre noi are datoria (unică şi specifică) de a-şi folosi GÂNDIREA cât mai mult, şi cât mai bine posibil.
TREI ISTORII DIN GALAXIA HILSA'N TASSA
Uluitor, lucrurile nu trebuie să fie extrem de complicate pentru a funcţiona chiar foarte bine. De exemplu, Universul nostru material ne copleşeşte prin complexitatea funcţionalităţii sale, într-o primă analiză superficială. Totuşi, pentru a se explica tot haosul de nedescris al infinitului, este suficient să înţelegem, pe deplin, funcţionalitatea atomului de hidrogen—cel mai simplu dintre toate elementele fizico-chimice. La fel, pentru a se explica scopul, sensul, şi/sau cauza EXISTENŢEI este suficient să înţelegem sensul logic gramatical, fiindcă miracolul EXISTENŢEI are tendinţa de a se explica pe sine însuşi, atunci când este interpelat corect. Vedeţi dumneavoastră, „Gralul” mitic (sau „Cartea Minunilor” după alţii) se află chiar aici, în mintea fiecăruia dintre noi; trebuie numai să utilizăm secvenţa (logică) de cod potrivită pentru a descuia ...

Da! Cele mai avansate concepte ştiinţifice, sociale, filozofice lansate până acum în Civilizaţia Umană sunt frumos creionate în cărţile „MERCY” şi „Trei istorii din Galaxia Hilsa’N Tassa”—ne pare rău, dar nu prea mai este nici timp şi nici loc pentru mai multă modestie. Sigur, numai că noi nu avem voie să spunem lucrurilor pe nume, în mod direct, negru pe alb; nu. Aşa se face că am folosit o glazură de „aventură SF” pentru a „palatiza” puţin informaţia insipid-abstractă ştiinţifică, ultra-ultra-avansată. Din acestă cauză, pentru a se explora în profunzime mesajul transmis (pe alocuri, chiar foarte bine ascuns), se recomandă utilizarea celui mai eficient instrument logic disponibil: colecţia GRSL şi/sau LSEG.

În setul de articole GRSL1-GRSL45 am prezentat—cu intenţie şi predilecţie—limitările, deviaţiile, şi greşelile existente prin norma gramaticală oficială „descrisă” în lucrarea Gblr („Gramatica de bază a limbii române”) publicată de Academia Română şi Institutul de Lingvistică „Iorgu-Iordan - Al. Rosetti”. Alternativa propusă de noi este „gramatica logică”, în opoziţie cu fantezia lingvistică oficială numită pompos, însă fără niciun fel de merite, „gramatica descriptivă”. Mai departe, cine este capabil să onoreze DARUL GÂNDIRII oferit de MARELE CREATOR o să înţeleagă diferenţa în doi timpi şi trei mişcări; cine nu ... Mă rog, minunea minunilor nu funcţionează chiar pentru toată lumea.

Revenind cu picioarele pe pământ la realitatea noastră curentă, merită evidenţiat şi faptul că, dincolo de mesajul ştiinţific abstract, gramatica logică poate fi utilizată, cu mult succes chiar, şi în formarea modului de expresie literar—dovadă fiind şi articolul de faţă. Aşa se face că mai toate cărţile de gramatică [bine acum, cele mai serioase] adaugă două capitole la sfârşit: unul pentru punctuaţie, iar altul pentru explicarea „stilului literar”. Mai departe, şi noi (editura Complement Control) intenţionăm să continuăm seria de articole GRSLx cu analiza modului în care se „descrie” atât punctuaţia cât şi stilul literar prin Gblr—un blestem istoric devastator pentru Cultura Română, din păcate aprobat oficial de Parlament, iar apoi adoptat „pe neve” de Guvernările „democratice” trecute ...
 
 
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.