GRSL48 - INVENTAR PARTEA A 2-A GBLR

7 mai 2021

FRUNZA ROSIEAstăzi, o fetiţă de numai 11 anişori din oraşul Rigby-Idaho, SUA, a împuşcat la şcoală 2 colegi, plus un profesor. Din fericire, victimele nu au decedat, însă „incidentul” se încrie în seria atacurilor criminale zilnice, nesfârşite, care au loc peste tot în SUA, în ultimii ani de zile. Deosebit de supărat, Preşedintele Biden a promis că o să facă ceva pentru a controla legea controversată care permite accesul la armele de foc «Gun Control Law». Ce chestie, dom’le: atât i-a dus capul, acolo în SUA, să dea vina pe pistol! Şi asta la cel mai înalt nivel Guvernamental—vă daţi seama!

Nu, nu este vorba despre pistoale, domnule Biden; acestea sunt numai şi numai efectele URII (viscerală, generalizată) în SUA—de, „campioana Democraţiei”! Ura în Naţiunile dvs. a devenit virală, şi cuprinde absolut tot şi toate. Se urăsc albii cu negrii (şi viceversa), femeile cu bărbaţii, săracii cu bogaţii, cei din Nord cu cei din Sud, cei din Est cu cei din Vest, cei din cartierul ăsta cu cei din cartierul ăla, cei de sus cu cei de jos, vecinii între ei, părinţii cu copiii lor ... Natural, adevărata problemă este de unde vine acest potop de URĂ, în SUA?
LOGICALLY STRUCTURED ENGLISH GRAMMAR 4
Răspunsul este unul singur: EDUCAŢIA PRECARĂ—nu pistoale, nu proceduri, nu legi. Dacă nu avea pistol, fetiţa de 11 ani în discuţie ar fi luat un topor, un cuţit, o furculiţă, sau numai o piatră ca să-şi verse furia. Sigur, însă remarcaţi ceva cu totul deosebit aici. Educaţia în SUA este cotată printre cele mai bune din lume! Profesorii americani—adunaţi de prin toate colţurile lumii—sunt aşi în ceea ce priveşte tehnologia, chimia, istoria ... Singurul lucru la care s-a renunţat în mod oficial, prin anii ‘70, este ... GRAMATICA. Acum, gramatica s-a întors să-i hăituiască via EDUCAŢIA DEFICITARĂ!

Omul de rând (să zicem, ca un exemplu, domnul Biden) crede/ştie că gramatica înseamnă „a scrie corect”. Problema e că putem să trăim foarte bine şi cu ceva greşeli de ortografie, acolo—nu moare nimeni din asta—numai că, în realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate. Gramatica tradiţională (universală, logică, simplă) ne permite să ne înţelegem unul cu altul în procesul de comunicare—fundamental pentru evoluţia pozitivă a societăţii. Vedeţi dumneavoastră, sursa/izvorul urii este exact faptul că OAMENII NU SE ÎNŢELEG ÎNTRE EI! De aici porneşte totul: de la NEÎNŢELEGERE!
Gramatica Romana Structurata Logic - Morfologia
Gramatica ne permite SĂ EXPRIMĂM precis ceea ce gândim, fără posibilitate de dubiu, însă asta este numai o mică parte componentă în procesul complex al comunicării—între oameni, între firme, între partide, între naţiuni, etc. Partea a doua, fundamental de importantă, este ca interlocutorul SĂ ÎNŢELEAGĂ la rândul său, fără greş, cuvintele şi ideile transmise. Ei bine, acest lucru se poate realiza numai dacă ne raportăm cu toţii la UN SISTEM GRAMATICAL UNIVERSAL—unul singur pentru toată lumea; exact aşa cum este gramatica clasică, tradiţională (prezentată în colecţiile LSEG şi GRSL).

Natural, procesul (gramatical al) comunicării între indivizii societăţii conţine mai multe componente, nu doar „exprimarea” şi „înţelegerea”. Trebuie urmărită şi LOGICA (gramaticală) corectă, pentru a se detensiona confuziile generate de: „general vs. particular”, „subiectiv vs. obiectiv”, „propriu vs. impropriu”—câteva exemple, numai. Vedeţi dumneavoastră, nu este suficient ca logica gramaticală să fie doar apanajul vorbitorului/scriitorului; şi interlocutorul/cititorul, la rândul său, trebuie să descopere firul logic corect, pentru un proces de comunicare împlinit, de succes.

În final, este absolut esenţial ca toate normele şi regulile gramaticale ce guvernează procesul social fundamental al comunicării să fie cât mai SIMPLE posibil—pentru a putea fi înţelese şi adoptate de elevii din clasele 5-8. În acest fel, tot ce vor învăţa copiii mai departe în şcoală (să zicem, programare, genetică, fizică etc), o să aibă un sens clar şi precis, indiferent de cât ar putea fi de complicat fluxul informaţional. Gramatica este singurul instrument capabil să „dea aripi” inteligenţei copiilor noştri ...
Gramatica Romana Structurata Logic - Sintaxa
Analiza editurii Complement Control asupra normei gramaticale din România exprimată în lucrarea GBLR („Gramatica de bază a limbii române”, ISBN 976-606-704-138-5, publicată în 2016 de Academia Română) a ajuns la finalul Părţii a doua—care „tratează” sintaxa. În subsetul de articole GRSL38 - GRSL47, prezentate în paginile noastre de Facebook precum şi în şantierul editurii Complement Control, cititorii interesaţi pot descoperi câteva observaţii sensibile şi pertinente, referitoare la modul oficial (din nefericire, şi demenţial, şi discreţionar, şi înfiorător) în care este abordată sintaxa gramaticală în România.

Concluzia noastră este că Academia Română nu se dezice nici acum de practica sa anti-naţională, anti-socială, şi anti-culturală de care a dat dovadă de la înfiinţare, până în prezent. Doamnele şi domnii academicieni au fost şi sunt în stare numai să mulgă de (foarte, foarte mulţi) bani publici poporul român, fără să aducă vreo contribuţie pozitivă societăţii noastre, cât de cât acolo ... Pe de altă parte, haosul, confuzia, şi neîncrederea pe care le incită la greu în societate academicienii, prin însăşi cartea de căpătâi oficială a neamului—Gramatica limbii române—toarnă, în continuare, „gaz peste foc” ca să alimenteze mai departe ura, intoleranţa, şi nenumăratele disensiuni sociale actuale, acute ...
Punctuatia si Stilul pe Ecran
Asta e! Din nefericire, avem în continuare veşti proaste pentru dumneavoastră. Ceea ce am prezentat până acum, referitor la morfologie şi sintaxă, nu este tot răul făcut—nici pe departe. Partea a treia în GBLR se referă la ... „enunţ”—o bazaconie inventată pentru a se complica până la imposibil procesul comunicării (şi aşa puternic deficiar în România).

Ca să vă lămurim puţin (în premieră), Partea a 3-a din GBLR tratează unele noţiuni referitoare la „stilul literar”, numai că face asta fără să prezinte normele de punctuaţie. Ca o idee, punctuaţia este singurul instrument pe care-l putem folosi pentru a controla gramatica [=morfologie+sintaxă]. Mai departe, după ce stăpânim gramatica foarte, foarte bine, putem să ne ocupăm şi de STILUL LITERAR, ajutaţi fiind tot de sistemul de punctuaţie convenţional (+universal, +simplu, +logic). Se întâmplă că stilul literar (narativ şi/sau descriptiv) completează şi amendează unele dintre regulile gramaticale cu câteva norme gramaticale PRO-PRII!

Acum, acest stil literar este exact aplicarea în practică, în viaţa de zi cu zi, a gramaticii, în procesul de comunicare social extraordinar de complex. Astfel, stilul literar ne permite să scriem (şi să analizăm) corect mii şi mii de email-uri, SMS-uri, blog-uri, articole, CV-uri, dări de seamă, legi, poezii, ordonanţe, pagini pe Internet—mai spuneţi şi dumneavoastră. La ora actuală, în România, stilul literar oficial este ... „a tunat, şi-a adunat”—conform cu Academia Română!

Puţină atenţie, acum: vă rugăm să nu vă îngroziţi de ceea ce o să descoperiţi prin articolele noastre viitoare GRSLxx, referitor la stilul literar oficial—academic, nene! Vedeţi dumneavoastră, cu ajutorul editurii Complement Control mai există totuşi ceva speranţă ... pentru România ...
 
RAM 2» ÎNAPOI SUS
 
 
 
 

Trimiteti sugestiile dumneavoastra spre editura Complement Control folosind noi@editcc.com
Pagina schimbata la data de: November 25, 2023
© SC Complement Control SRL. Toate drepturile sunt rezervate.